Rookworst, rookamandelen, rookkaas, gerookte paling. Heer-lijk. De vraag is of ons lijf er blij van wordt van al die rook.
Want wat zijn rookaroma's precies?
Rookaroma's worden gebruikt om een rooksmaak aan voedsel toe te voegen zonder dat er traditioneel gerookt hoeft te worden. Deze aroma's gebruiken we in verschillende voedingsmiddelen. Maar, er is bezorgdheid over de risico's die ze vormen voor onze gezondheid.
Afgelopen voorjaar stemde een meerderheid van de lidstaten in met het voorstel van de Europese Commissie om de veiligheidsgoedkeuring in te trekken van 8 rookaroma's.
Op 1 juli is dit besluit in werking getreden. Is het nu direct van de markt? Nee, er is een overgangsperiode (afhankelijk van het soort product) van 2 tot 5 jaar tot de de rookaroma's officieel zijn verbannen.
Maar waarom wordt dit allemaal gedaan?
Rookaroma’s kunnen ons DNA namelijk beschadigen. Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) bevatten in ieder geval 6 van de 8 aroma's stoffen die ons DNA kunnen beschadigen en zelfs kanker zouden kunnen veroorzaken.
Sommige rookaroma's bevatten ook PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stofjes staan bekend als kankerverwekkend en ontstaan door onvolledige verbranding van organisch materiaal.
Dus ook wanneer er een palinkje op traditioneel gerookt wordt, kunnen deze PAK's op en mogelijk in ons eten terechtkomen.
Nu zijn er vast wat slimme foodtechnologen die hier hun hoofd over gaan breken. Want 't rooksmaakje, da's wel lekker.
Rookworstje?
Bron: https://lnkd.in/ed5PNFzm
© 2024 Nutrian. Alle rechten voorbehouden.