De wereld om ons heen veranderd in rap tempo. Hoe is dit met ons eten?
Volgens food technologist IJsbrand Velzeboer verandert vooral ons voedselgedrag waarbij de energetische waarde van de dingen die we naar binnen stouwen, hoog is.
Dit vond ik 3 interessante voedselvoorspellingen van IJsbrand voor 2050:
Ons voedsel versimpelt door Ultra Processing.
We hebben geen tijd meer om te koken. Kant-en-klaar-maaltijd hier, broodje van de pomp daar. Door dit bewerkte eten staat ons microbioom en immuunsysteem steeds meer onder druk.
We staan nóg verder af van ons voedsel.
Geknutsel met ons voedsel gaat door. Als het maar lekker is toch? We weten steeds minder goed hoe we ons eten klaarmaken, en influencers vertellen wat goed voor ons is.
Ons eten moet maatschappelijk oké zijn.
En dan hebben we het over maatschappelijke verantwoordelijkheid. CO2-uitstoot, bescherming van het milieu, en klimaat van een bedrijf zijn hierbij belangrijk. Je zult tegen die tijd eco-scores op producten zien. Vlees? Dikke rode vlag. Avocado’s uit Peru? Zelfde verhaal.
Wat vind jij? Zijn deze voorspellingen te negatief? Hoe zie jij de voedseltoekomst rond 2050?
Bron: Voeding Nu (onafhankelijk vaktijdschrift over voedsel, voeding en gezondheid)
© 2024 Nutrian. Alle rechten voorbehouden.