De kop van de NOS was als volgt:
Beter Leven-kippen nog altijd opgesloten: ‘Consument wordt bedonderd’
Want wat blijkt? Vleeskuikens blijken geen toegang te hebben tot een uitloop. Terwijl dit volgens het keurmerk wel zou moeten.
Het keurmerk an sich is natuurlijk een goed idee. Hoe beter een bedrijf het doet, hoe meer sterren.
⭐️ = langer de tijd om te groeien, zien daglicht, hebben mee ruimte en toegang tot een overdekte uitloopt.
Dat is in ieder geval de bedoeling. Maar de meerderheid van de bedrijven heeft geen uitloop. En dat kan nog jáááren duren. Bedrijven moeten namelijk hun stallen uitbreiden. Van het keurmerk krijgen ze 2 jaar de tijd om dit te doen. Toch mogen de kippen al wel dat keurmerk dragen.
En ik snap de keuze wel. De De Dierenbescherming heeft hiervoor gekozen om te voorkomen dat er door een tekort aan kippen toch weer plofkip verkocht wordt.
Iets wat we natuurlijk willen voorkomen.
Zijn die pluimveehouders dan gewoon klootzakken? Nee, het is voor velen heel lastig om een vergunning te krijgen voor de bouw van die uitloop.
Stikstofverhaal. Bij het uitlenen van die vergunning, moet worden aangetoond dat de omgeving niet zwaarder belast wordt. En voor de pluimveehouders die al wel een vergunning hebben, is het ook spannend.
Wat als hun vergunning ongeldig wordt verklaard als de uitstoot uitvalt? Logisch dat ze wachten met geld uitgeven voor de bouw van een uitloop.
Ondanks dat deze kippen het misschien wel beter hebben dan de plofkip, is het heel gek dat vlees al een keurmerk heeft zonder dat het aan de juiste eisen voldoet.
Een keurmerk is een keurmerk en het lijkt me belangrijk dat het vertrouwen daarin hoog blijft.
*Deze kip in Vietnam had heel veel scharrelruimte en licht, maar liep wel het risico zo nu en dan door deze knuistjes opgepakt te worden.
© 2024 Nutrian. Alle rechten voorbehouden.